Press "Enter" to skip to content

Catina: beneficii pentru sanatate

Catina este un arbust mic sau copac cu frunze mici si cenusii. Planta este acoperita cu spini, iar in timpul fructificarii, toate ramurile sunt presarate cu fructe de padure portocalii. Se lipesc strans in jurul ramurilor, asezate in gramezi, de unde provine numele „catina”.

Catina se mai numeste „ananas nordic”, deoarece multi oameni miros acest fruct ca ananasul. Nu toate soiurile de catina sunt comestibile.

Catina este originara din Asia de Est. Boabele erau de asemenea cunoscute grecilor si romanilor si erau utilizate pe scara larga in medicina chineza si tibetana.

Beneficiile catinei

Catina este una dintre cele mai bogate fructe de padure in vitamine si microelemente. Mai mult, este una dintre putinele fructe de padure care retine vitamina C chiar si dupa tratament termic si inghet.

Catina amelioreaza inflamatia si favorizeaza vindecarea ranilor. Vitaminele E si A stimuleaza regenerarea tesuturilor, imbunatatesc metabolismul tesutului si intaresc vasele de sange. Doar cateva lingurite de ulei de catina vor satisface nevoia zilnica de vitamina E. Nu se gasesc deseori produse in care vitamina E sa fie intr-o concentratie atat de mare si simultan cu carotenoizi (vitamina A).

In catina exista o multime de vitamine din grupele B, K . Boabele au un gust acru datorita abundentei diferitilor acizi: malic, citric, tartric si altele. Stimuleaza digestia, producerea de suc gastric.

Se stie ca proprietatile de catina stimuleaza imunitatea. Acest lucru se datoreaza concentratiei ridicate de vitamina C si fitoncide. Desi acestea din urma sunt putine, ele au totusi un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

Boabele si chiar scoarta de catina in sine contin serotonina. Acesta este un „hormon al fericirii” necesar pentru ca sistemul nervos sa functioneze si sa aiba o dispozitie buna. Liderii in ceea ce priveste continutul de serotonina sunt ciocolata, bananele, desi, de fapt, este de cateva ori mai mult in catina.

Utilizarea catinei in medicina

Uleiul de catina este foarte renumit si  poate fi gasit in orice farmacie. Se prepara prin stoarcerea semintelor din fructe de padure, desi exista o anumita cantitate de ulei in pulpa.

Uleiul este folosit atat in forma pura, cat si adaugat la cosmetice si preparate farmaceutice. Uleiul de catina are proprietati bactericide, prevenind dezvoltarea infectiei pe pielea si membranele mucoase deteriorate. De asemenea, acest ulei promoveaza regenerarea pielii, prin urmare este utilizat pe scara larga pentru a se recupera de la arsuri si rani.

In interior, uleiul nu este practic folosit, desi poate fi completat cu tratamentul gastritei si ulcerelor. Inhalarea cu ulei de catina este utilizata pentru tratarea plamanilor si sunt folosite si pentru lubrifierea glandelor afectate.

Utilizarea catinei in gatit

Catina proaspata se mananca rar deoarece este destul de acra si amara. Dar aceste boabe sunt perfecte pentru bauturile din fructe si diverse preparate cu zahar si miere. continuare 

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *